Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Vulpea ( Vulpes vulpes )
  Ordinul Carnivora  Familia Canidae

 

  Vulpea ( Vulpes vulpes ) este un animal foarte cunoscut la noi. Inca din copilarie aflam ca vulpea este hoata si foarte sireata. Acest lucru se datoreaza faptului ca este un animal extrem de destept, adaptabil si un oportunist desavarsit.

  Vulpea are o constitutie zvelta, fina asemanatoare cu cea a unui caine de talie medie. Ochii sunt oblici, urechile le are tot timpul ridicate iar pe bot are mustati lungi. Coada este lunga si stufoasa. Culoarea generala a vulpii este roscata dar prezinta variatii in functie de anotimp, varsta etc. Blana vulpii este foarte cautata motiv pentru care este si foarte vanata. Si faptul ca este considerata daunatoare pentru multe alte specii de vanat o face sa fie foarte cautata de vanatori. Numai abilitatile ei extraordinare de supravietuitor o fac sa o gasim la noi intr-un numar relativ mare.

  Lungimea corpului poate ajunge la 75cm fara coada, cu o inaltime de 40 cm. Lungimea cozii este de 40 cm. Greutatea este undeva intre 6 si 10 kg.

  Vulpea este un animal singuratic, numai in perioada imperecherii vom putea sa o vedem umbland perechi. Se hraneste cu soareci, iepuri, pasari, oua, insecte. Nu rateaza ocazia de a da tarcoale cotetelor din gospodarii de unde mai fura cate o pasare.

  Vulpea este un animal mult mai activ noaptea. Ziua prefera sa stea in vizuini care de obicei au 2 intrari. Daca are ocazia alunga bursucii din vizuinile lor si astfel scapa de efortul de a le construi singura.

  Perioada imperecherii este in ianuarie-februarie. Dupa o gestatie de 55 de zile,la inceputul lui aprilie, femela nasta pana la 5 pui. Puii raman in grija parintilor pana la varsta de 2-3 luni dupa care incep sa-si caute singuri hrana.



 

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.