Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Vanturelul rosu ( Falco tinnunculus )
  Ordinul Falconiformes   Familia Falconidae

 

  Vanturelul rosu ( Falco tinnunculus ) este o pasare de prada de dimensiuni mici si cu o infatisare specifica pasarilor de prada care degaja energie, agerime si determinare. Face parte din familia soimilor si mai este denumita si soim roscat sau erete rosu. In momentul de fata populatiile de vanturel rosu la nivel mondial sunt in continua scadere si asta datorita pierderii habitatului si a surselor de hrana. De obicei vanturelul rosu se stabileste in zonele cu palcuri de copaci inalti, cum ar fi plopii, marginite de zone deschise in care isi poate cauta prada cu usurinta. Este des intalnit si in orase. La noi este o pasare rapitoare ocrotita prin lege.

  Penajul este pestrit cu nuante de ruginii, galbui si crem cu pete de culoare neagra. Masculul are un colorita mai roscat, cu coada si capul de culoare cenusiu deschis. Femela este ruginie aproape complet fara cenusiul de pe cap si coada. Atunci cand planeaza la punct fix si tine coada deschisa ca un evantai putem vedea o linie de culoare neagra in partea terminala a cozii. Lungimea corpului poate ajunge la 40cm, anvergura aripilor la 80cm iar greutatea corporala la 300gr.

  Hrana vaturelului rosu este alcatuita in principal din soareci si insecte mari cum ar fi lacustele dar si din pasari mici cum ar fi vrabiutele. Foarte des isi face cuibul in plopii de pe marginea soselelor in vecinatatea campurilor agricole pe care le curata de soareci si insecte daunatoare. Din acest motiv putem spune ca este o pasare extrem de folositoare.

  Vanturelul rosu nu-si construieste propriul cuib ci prefaera sa ocupe cuiburile parasite de ciori sau cotofene. Femela depune pana la 6 oua in luna aprilie iar perioada de incubatie este de 30 de zile. Ambii parinti participa la cresterea puilor.

  De obicei la apropierea iernii migreaza catre zonele sudice mai calde. Rar se intampla sa ramana peste iarna la noi iar cei care raman sunt de obicei masculi.



 


   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.