Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Tiganusul ( Plegadis falcinellus )
  Order Ciconiiformes   Family Threskiornithidae

 

  Tiganusul ( Plegadis falcinellus ) sau Ibisul este o pasare specifica in S-E Europei pe perioada verii. Iarna migreaza catre zona mediteraneana. Tiganusul este intalnit in regiuni mlastinoase, lacuri si balti. O densitate mai ridicata a exemplarelor o regasim in Delta Dunarii care este si principalul loc pentru cuibarit al acestei specii. In momentul de fata tiganusul este intalnit tot mai rar si este o pasare protejata prin lege.

  De la distanta, penajul tiganusului pare complet negru. Odata cu apropierea de el vom putea observa culoarea ruginie aprinsa a corpului si aripile de culoare neagra cu reflexii metalice verzui. In perioada iernii culorile isi pierd din intensitate iar penajul tinde catre o coloratie generala inchisa, spre negru. Ciocul este lung, subtire si curbat iar baza lui este de culore alba, ca o masca, deshisa la culoare, a fetei. Picioarele sunt lungi, de culoare vanata. Lungimea corpului este de 55-65 cm, anvergura aripilor de 90-105 cm iar greutatea de 550-750 g.

  Tiganusul se hraneste pe terenurile mlastinoase sau in apele putin adanci. Cu ajutorul ciocului sau scormoneste in mal in cautarea hranei care este alcatuita din moluste, serpi mici, raci, pesti si diferite insecte.

  Tiganusul isi construieste cuibul in copaci, arbusti sau in stufaris. Cuibul este facut din crengi si stuf si este captusit cu putina iarba. Femela depune 3-6 oua de culoare albastruie. Clocitul dureaza aproximativ 21 de zile si este facut, pe rand, de ambii parinti. Puii pot zbura dupa aproximativ 5-6 saptamani.



 

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.