Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Starcul mic ( Ixobrychus minutus )
  Ordinul Ciconiiformes   Familia Ardeidae

starc mic sau starc pitic  

  Starcul mic ( Ixobrychus minutus ) mai este denumit si starcul pitic. Este o pasare sfioasa si prudenta si foarte greu de observat si fotografiat, asta si datorita faptului ca traieste in balti cu mult stufaris si vegetatie bogata. Este prezent in zonele joase si cu apa ale Europei Centrale si de Sud. Este o prezenta rara in Sudul Angliei si al Peninsulei Scandinave. La noi starcul mic poate fi vazut in toate baltile cu multa vegetatie din zonele joase dar ca o prezenta relativ rara.

  Culoarea generala a penajului este ruginie, cu pieptul cu striatii albe. Pe varful capului,pe spate si pe aripi este de un brun inchis pana la negru. Masculii de obicei au coloratia mai inchisa,spre negru. Tot pe aripi preinta doua pete albe, foarte vizibile in zbor.Tinerii au o coloratie roscata cu striatiile albe de pe piept mai putin vizibile. Nu le place zborul foarte mult motiv pentru care in fata pericolului prefera sa se ascunda in stuf. Lungimea starcului mic este de aproximativ 30-35 cm, cu o anvergura a aripilor de 50 cm si o greutate de 140-150 g.

  Starcul mic traieste in perechi izolate. Cuibul il face in desisul stufului pentru a fi protejat de pradatori. Femela depune pana la 2-7 oua de culoare alba-albastruie intr-o singura serie pe an.

  Rar se intampla sa ramana exemplare de starc mic peste iarna la noi. De obicei la sfarsitul lunii septembrie pleaca spre zonele mai calde din Nordul Africii.



 


   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.