Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Starcul de noapte ( Nycticorax nycticorax )
  Ordinul Ciconiiformes   Familia Ardeidae

Starcul de noapte - Nycticorax nycticorax  

  Starcul de noapte ( Nycticorax nycticorax ) este intalnit in zonele cu balti cu stufaris si salcii si il putem gasi intr-o densitatea mai mare in Delta Dunarii si in lunca Dunarii. Este o pasare sfioasa ,foarte greu de observat si asta si datorita faptului ca ziua sta ascunsa, la umbra. Starcul de noapte este o pasare mult mai activa dimineata devreme si seara tarziua. Rar este vazut la pescuit in timpul zilei.

  Starcul de noapte are o forma a corpului un pic atipica pentru familia din care face parte. Corpul este robust si indesat iar gatul si picioarele sunt scurte comparativ cu celelalte specii din familia starcilor. Penajul este de culoare neagra pe cap si pe spate, aripile sunt de culoare cenusie iar pe piept si pe burta de culoare alba. Tinerii sunt pestriti de culoare bruna cu puncte albe. Ca semn distinctiv al speciei sunt ochii de culoare rosiatica. Lungimea corpului unui adult este de 65cm cu o anvergura a aripilor de 1m. Pot ajunge la o greutate de 800gr.

  De obicei stracul de noapte cuibareste in colonii mixte, alaturi de egrete mici ,alte specii de starci, cormorani mici. Femela depune pana la 5 oua de culoare verde-albastrui. Ouale sunt clocite de ambii parinti iar perioada de incubatie este de 22 de zile. Perechile scot o singura serie de pui pe an.

  Starcul de noapte este la noi in tara un oaspete de vara care soseste primavara si pleaca in luna octombrie. In prezent populatia de starci de noapte este in declin iar specia este protejata prin lege.



 




 

 

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.