Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Stancuta ( Corvus monedula )
  Order Passeriformes   Family Corvidae

 

  Stancuta ( Corvus monedula ) este o pasare salbatica asemanatoare cu cioara dar de dimensiuni mai mici. Stancuta este cunoscuta ca fiind foarte inteligenta si cu o mare adaptabilitate, calitati specifice familiei ciorilor. Este intalnita atat in mediul salbatic, unde isi face cuibul in scorburi sau scobituri in stanci, dar si in sate si orase unde profita de orice loc favorabil pentru a-si face cuibul.

  Stancuta este in mare de culoare neagra cu nuante de un cenusiu deschis pe crestet si gat si un cenusiu mai inchis pe spate si burta. Ochii sunt de culoare alba iar ciocul si picioarele sunt de culoare gri-inchis spre negru.

  Stancuta isi face cuibul in scorburile copacilor sau in crapaturile sau podurile cladirilor inalte ( biserici ). Cuibul este format dintr-un pat de grengi iar locul de cuibarit este captusit cu frunze, muschi, puf si par de animale. Stancuta depune 4-6 oua intr-o singura serie pe an. Clocitul este asigurat de femela iar perioada de incubatie este de 18 zile.

  Stancuta este o pasare sedentara care poate fi intalnita atat in zonele joase cat si in vaile muntilor. Doar exemplarele din N Europei migreaza in perioada iernii, pe distante relativ scurte, in interiorul continentului.

  Pasari din aceeasi familie : Cioara , Corbul , Cioara griva , Gaita , Cotofana , Alunarul



 


   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.