Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Somnul ( Silurus glanis )
  Ordinul Siluriformes  Familia Siluridae

 

  Somnul ( Silurus glanis ) este un peste rapitor de talie mare, intalnit in toate cursurile inferioare ale raurilor mari de la noi din tara. O frecventa mare a somnului este in Dunare si in Delta. Este un peste foarte cautat de pescari pentru spactacolul pe care il ofera in timpul capturarii si din acest motiv sunt multe amenajari piscicole care au fost populate cu somn in vederea pescuitului sportiv. Somnul este un peste care se adapteaza usor diferitelor medii acvatice si este relativ rezistent factorii poluatori. Are insa o sensibilitate crescuta la modificari bruste ale presiunii si nivelului apei.

  Somnul are corpul lung, cu capul mare si turtit dorso ventral. Gura este foarte mare si este prevazuta cu siruri de dinti mici. Pe lateralele gurii sunt doua mustati lungi iar sub gura sunt mai multe mustati insa mult mai scurte. Culoare somnului variaza de la albastrui-negricios la brun, la verde masliniu si chiar au fost capturate exemplare alb-galbui complet. La maturitate somnul ajunge la o lungime de 2m si greutati de 45-65 kg. In mod exceptional sunt exemplare care pot ajunge la 150 kg si chiar mai mult.

  Somnul este mult mai activ noaptea cand iese din ascunzatori pentru a vana. Prefera apele tulburi, cu gropi sau busteni scufundati in care sta ascuns in asteptarea prazii. Hrana este alcatuita din pesti, raci, broaste si mai rar pasari acvatice sau diferite mamifere.

  Depunerea icrelor are loc in perioada mai-iunie, atunci cand temperatura apei este de 17-18. Pentru depunerea icrelor somnul cauta locurile bogate in vegetatie subacvatica. 
   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.