Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Scrumbia de Dunare ( Alosa Pontica )
  Ordinul Clupeiformes  Familia Clupeidae

 

  Scrumbia de Dunare ( Alosa Pontica ) este un peste care traieste in Marea Neagra iar in Dunare migreaza in fiecare primavara pentru perioada de reproducere. In acesta migratie poate urca pana la 800 km pe cursul fluviului.

  Coloritul scrumbiei este preponderent argintiu, mai ales pe flancuri si pe burta iar pe spate vedem nuante verde - albastrui. Corpul este alungit si putin turtit lateral. Gura este mare si prezauta cu multi dinti mici si ascutiti. Lungimea medie este de 20 - 40 cm si greutatea de 250 -350 g. In mod exceptional sunt exemplare care depasesc 1 kg.

  Carnea scrumbiei de Dunare este foarte apreciata si pentru ca este o carne grasa poate fi afumata sau folosita pentru diferite conserve. Popularitatea acestui peste este foarte mare in randul pescarilor si a consumatorilor de peste. La Galati chiar exista un Festival al Scrumbiei care se tine in fiecare an de Florii.

  La inceputul lunii martie incepe migratia Scrumbiei de Dunare pentru a se reproduce. Se aduna in carduri mari la gurile fluviului si apoi incep calatoria care poate fi si de sute de kilometri in amonte. Reproducerea are loc in luna mai dupa care exemplarele slabite pornesc catre Marea Neagra. 
   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.