Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Scobarul ( Chondrostoma Nasus )
  Ordinul Cypriniformes  Familia Cyprinidae

 

  Scobarul ( Chondrostoma Nasus ) este un peste specific apelor colinare si a celor de la limita inferioara montana. Populeaza in carduri mari raurile reci si cu ape limpezi, cu prundis pe fund.

  Coloritul scobarului este argintiu, cu spatele si capul cu nuante verzui si burta mai albicioasa. Aripioarele sunt rosiatioce cu exceptia dorsalei.

  Corpul scobarului este lung, putin turtit lateral. Solzii sunt relativ mici, dispusi uniform si bine fixati. Caracteristic este botul bombat cu buze groase, cartilaginoase.

  Lungimea medie a scobarului este de 20-30 cm iar greutatea de 400 - 700 g. Exceptional poate ajunge la greutatea de 1-2 kg.

  Scobarul se hranest in principal cu algele fixate pe pietre dar nu refuza nici viermi, icre, moluste si crustacee.

  Perioada de reproducere incepe la sfarsitul lunii aprilie si se continua pe toata durata lunii mai. Cand apa ajunge la 8-12C scobarul se aduna in grupuri si incepe migrarea catre locurile de depunerea a icrelor din amonte.



 
   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.