Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 

 
  Scatiul ( Carduelis Spinus )
  Order Passeriformes   Family Fringilidae

 

  Scatiul ( Carduelis Spinus ) este o pasare de talie mica care cuibareste in Romania in zonele montane. Iarna coboara si in zonele de campie si poate fi observat frecvent in parcuri si gradini. Scatiul este raspandit in toata Europa, mai putin Islanda si cu mentiunea ca pentru cuibarit prefera zonela montane si padurile din partea de nord a continentului iar iarna migreaza pe distante scurte in campie si spre zonele sudice mai calde.

  Penajul are un colorit general galbui, cu nuante mai intense in zona capului si in partile inferioare si nuante verzui pe spate. Burta este albiciosa, brazdata de dungi cenusii. Masculul are un colorit mult mai aprins decat cel al femelei. Lungimea corpului este de 12 cm, deschiderea aripilor de 20-23 cm si greutatea de 12-18g. Durata medie de viata este de 2-3 ani.

  Scatiul se hraneste cu semintele produse de copaci, in general cu cele asociate cu coniferele insa, mai ales iarna, consuma si semintele de mesteacan si arin.

  Cuibul este construit in copaci, din mici crengute, iarba si licheni, si este captusit cu vegetatie si par. Femela depune 4-5 oua in 1-2 serii pe an. Puii eclozeaza dupa aproximativ 12-13 zile.

  Din aceeasi familie : Cinteza , Cinteza de iarna , Florintele , Canarasul , Botgrosul , Mugurarul



 


   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.