Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Sarpele lui Esculap ( Zamenis longissimus ) /  ( Elaphe longissima )
  Ordinul Squamata   Familia Colubridae

 

  Sarpele lui Esculap ( Zamenis longissimus ) este un sarpe care a reusit sa intre in legenda inca de pe vremea romanilor. Legenda spune ca Apollo (zeul soarelui) a fost primul care a patruns in tainele vindecarii oamenilor. Fiul sau Esculap este considerat zeul medicinei. Acesta a observat cum un sarpe a reusit sa vindece alt sarpe folosint anumite plante tamaduitoare si astfel a reusit sa aduca la viata sarpele bolnav. Dupa ce a vazut toate astea, Esculap a inceput sa vindece si el oameni folosind aceleasi plante. Astfel a aparut simbolul sarpelui incolacit in jurul toiagului zeului Esculap, simbol care se numeste caduceu. In mitologia greaca este un simbol asemanator care reprezinta bastonul lui Hermes. Astazi medicina are ca simbol sarpele incolacit in jurul unei cupe. Cupa reprezinta recipientul in care era pastrat veninul de sarpe, des folosit si el in vindecarea oamenilor.

  Sarpele lui Esculap este un sarpe lung si este considerat cel mai arboricol sarpe care exista la noi datorita abilitatii sale de a se catara in arbusti si copaci. Poate ajunge la o lungime maxima de 2m insa frecvente sunt exemplarele de 1,5-1,6m. Culoarea sarpelui este maslinie inchisa pe spate cu variatii la unele exemplare inspre cenusiu sau galbui. Pe spate la unii indivizi putem observa si linii intrerupte sau puncte de culoare alba. Pe burta au o coloratie alb-galbuie.

  Hrana sarpelui lui Esculap este alcatuita din soareci dar se catara si in copaci unde cauta in scorburi dupa pasari, oua si chiar veverite.

  Imperecherea are loc in luna mai iar ponta are 5-8 oua de culoare alba.La eclozare puii au aproximativ 25cm. 

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.