Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Sarpele de casa ( Natrix natrix )
  Ordinul Squamata    Subordinul Serpentes   Familia Colubridae

sarpele de casa  

  Sarpele de casa ( Natrix natrix ) este total inofensiv pentru om. Nu este nici veninos si nici constrictor si cu toate astea este omorat des pentru ca, in necunostinta de cauza, este confundat cu vipera cu care de altfel nu prea se aseamana. Cu toate astea sarpele de casa este destul de des intalnit la noi, mai ales in zonele umede, langa baltile cu apa statuta sau cu un curent slab.

  Lungime masculului ajunge la aproximativ 1m, in timp ce femela este aproape dubla ca lungime;1,8m. Coloritul sarpelui de casa variaza de la cenusiu verzui si pana la aproape negri.pe burta sunt galbeni-albiciosi iar ca semn distinctiv gasim cele doua pete galbene de o parte si de alta in spatele capului.

  Ziua o petrec in locuri insorite unde se incalzesc pentru a obtine energia necesara digerarii sau altor activitati zilnice. Seara se retrag in locuri ferite, linistite si uscate. Pe timpul iernii sarpele intra in hibernare, un somn prelung, in cavitati, crapaturi in maluri sau scorburi de copaci. Sarpele este un bun inotator si se simte excelent in mediul acvatic: poate ramane scufundat pana la o ora.

  Hrana este alcatuita in principal din broaste si pesti si mai rar din soareci si pasari mici. La fel ca toti serpii, dupa ce a consumat o prada poate sta foarte mult timp fara sa mai manance ceva. Pe parcursul unui an intreg ii sunt suficiente 7 mese. Prazile sunt inghitite intregi.

  Asa cum am mai spus, sarpele de casa nu produce venin si singura lui arma de aparare este camuflajul foarte bun dar si fuga, fiind cunoscut ca un sarpe foarte agil si vioi. Este vanat de animale ca bursucul, ariciul, sacalul, diferite pasari de prada si de apa.

  La sfarsitul lunii martie sau chiar mai tarziu daca soarele nu este suficient de puternic, serpii de casa parasesc locurile de iernat iar masculii incep sa curteze femelele. In luna iulie femela depuna pana la 40 de oua in gramezi de frunze si paie, in gunoi sau sub gramezi de stuf uscat. Femela nu are grija de cuib sau de urmasi, care dupa eclozare isi poarta singuri de grija. Dieta puilor este alcatuita in general din mormoloci si puiet de peste. Lungimea puilor este de aproximativ 15cm. 
   

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.