Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Salaul ( Stizostedion lucioperca )
  Ordinul Perciformes  Familia Percidae

 

  Salaul ( Stizostedion lucioperca ) este un peste rapitor de apa dulce care populeaza la noi in tara apele curgatoare si baltile mari. O frecventa buna a salaului este in Dunare si Delta dar si in lacurile de pe litoralul marii care nu au o salinitate mai mare de 1%. Pentru ca este un rapitor care se bazeza pe vaz atunci cand isi cauta prada, salaul prefera apele foarte lipezi. Multe amenajari piscicole populeaza incintele cu salau pentru ca este un peste foarte cautat de pescarii sportivi iar carnea lui este foarte apreciata.

  Salaul are corpul lung, usor turtit lateral si acoperit cu solzi mici si foarte aspri. Pe spate se pot observa doua inotatoare dorsale din care cea anterioara este prevazuta cu tepi. Capul este lung iar gura mare este prevazuta cu dinti foarte ascutiti. Coloritul variaza in functie de mediul in care traieste. Spatele este de obicei verzui si mai rar in nuante galben-maronii. Lateralele corpului au un colorit argintiu si 8-9 dungi specifice mai intunecate. Pe burta sunt nuante mai deschise. Lungimea medie intalnita este de 40-70 cm iar greutatea de 1-2 kg. Sunt si exemplare care pot ajunge la o greutate de 10-12 kg.

  Perioada de reproducere incepe in luna martie si se incheie in aprilie. Temperatura propice a apei pentru depunerea icrelor este de 12-14C. Femela depune icrele in apele cu vegetatie sau pietre. Masculul este foarte grijuliu si va pazi icrele pana la eclozare. 
   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.