Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Sacalul ( Canis aureus )
  Ordinul Carnivora  Familia Canidae

   

  Sacalul ( Canis aureus ) este un mamifer carnivor foarte asemanator la aspect cu lupul dar de dimensiuni mai mic iar culoare este mai spre galben rosiatic. La cap seamana mai mult cu o vulpe avand botul alungit si ascutit.

  Sacalul este recent aparut in fauna Romaniei. La inceput acest animal era vazut sporadic in zona Deltei Dunarii insa dupa 1990 se pare ca este un animal salbatic instalat definitiv in zona deltei. Deja sunt semnalari ale prezentei sale in lungul Dunarii,in partea de sud a tarii, dovada ca se simte bine in tara si incepe sa isi extinda arealul. Este cunoscut faptul ca acolo unde sunt lupi sacalii nu prea au succes. Pentru ca din zonele mentionate lupii au fost exterminati, sacalul a gasit un loc liber pe care nu a intarziat sa il ocupe. Sacalul este un animal foarte oportunist si foarte adaptabil, depaseste mult lupul la aceste calitati si de aceea cu voia sau fara voia noastra sacalul isi va face loc intre animalele salbatice de la noi. Problema este ca la fel ca orice animal nou aparut produce modificari in lantul trofic si poate avea efecte neplacute in evolutia si dezvolatrea altor specii, mai ales pentru cele din Delata Dunarii, care nu sunt adaptate si nu au mecanisme de aparare in fata acestui tip de pradator.

  Lungimea corpului unui sacal este de aproximativ 1m cu 50cm inaltime la greaban. Greuatatea maxima la care paote ajunge un sacal este de 15kg.

  Sacalul este un animal care vaneaza doar pe perioada noptii. De obicei ziua prefera sa stea in linistea vizuinii sale.

  Perioada de imperechere este in lunile februarie-martie si dupa o gestatie de 62 zile femela va naste pana la 8 pui care la inceput sunt lipsiti de vedere. Puii sunt intarcati dupa 3 luni si se pot reproduce de la varsta de un an. 
   

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.