Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Rata motata ( Aythya fuligula )
  Ordinul Anseriformes   Familia Anatidae

rata motata  

  Rata motata ( Aythya fuligula ) este o specie de rata scufundatoare considerata ca fiind comuna in toata Europa insa la noi in tara este o specie relativ rara, intalnita in perioada de iarna, incepand cu noiembrie si pana in martie. Sunt putine perechile care se hotarasc sa ramana sa cuibareasca la noi, in special in delta. Rata motata prefera pentru cuibarit zonele nordice ale Europei si ierneaza in bazinul Marii Mediteraneene, al Marii Negre si in Sudul Asiei. In Romania, rata motata prefera sa ierneze in zona lacurilor litorale si in Delta Dunarii atat timp cat suprafata lacurilor nu ingheata complet. In cazul iernilor foarte geroase, rata motata isi continua ruta de migratie catre zonele sudice, mai calde.

  Ratoiul are penujul negru cu alb pe flancuri si pe burta iar motul de pe cap este mai lung primavara devreme in perioada imperecherii. Vara, albul de pe flancuri devine brun deschis. De la mica distanta se pot observa reflexiile albastrui de pe cap si ceva nuante maronii pe spate si pe coada. Ochii sunt galbeni ,ciocul este gri cu varful negru, picioarele au o coloratie galben-verzuie iar oglinda de pe aripi este alba.  Femela de rata motata are penajul brun inchis cu nuante mai deschise pe flancuri si o mica pata alba la baza ciocului. Si femela are o mica creasta in crestetul capului. Sunt si exemplare de rata motata care nu se incadreaza exact in standardul de colorit al speciei, lucru care probabil se datoreaza hibridizarii cu alte specii de rata. Lungimea ratei motate este de 40-47 cm, anvergura aripilor de 65-75 cm iar greutatea de 0,5 - 1 kg.

  Rata motata isi procura apa prin scufundari spre fundul apei unde cauta vegetatie acvatica, seminte, radacini etc.

  Rta motata isi construieste cuibul bine ascuns in vegetatia bogata de pe malurile apelor. Femela depune 8-11 oua verzui,  intr-o singura serie pe an, pe care le cloceste timp de 24-26 de zile.

  Alte rate care traiesc la noi : Rata mare, Rata mica, Califarul alb, Califarul rosu, Rata rosie, Rata cu cap castaniu, Rata lingurar, Rata caraitoare , Rata cu ciuf , Rata pestrita



 


   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.