Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Rata lingurar ( Anas clypeata )
  Ordinul Anseriformes   Familia Anatidae

 

  Rata lingurar ( Anas clypeata ) este o specie de rata salbatica care cuibareste cu precadere in Estul Europei. Pe perioada iernii se retrage catre zonele din Sud si Vest. Desi poate fi intalnita in toata tara, rata lingurara este o specie destul de rara, cu o densitate mai mare a exemplarelor in Delta Dunarii.

  Masculul este foarte frumos colorat in perioada iernii. Capul si baza cozii sunt verzi cu reflezii metalice, pieptul este alb iar abdomenul si lateralele sunr rosii-caramizii. Spatele are culoarea neagra, la fel si ciocul iar picioarele sunt portocalii. Ochii ratoiului sunt galbeni in timp ce ai ratei sunt negri. Ciocul este lung si lat si de aici a venit si denumirea speciei. Femela seamana la infatisare cu rata mare. Oglinda este de culoare verde metalizat, marginita anterior de o banda alba. Pe perioada verii masculul are un penaj asemanator cu al femelei. Lungimea corpului este de 45-50 cm, deschiderea aripilor de 70-85 cm iar greutatea de 0,5 - 1 kg.

  Rata lingurar isi procura hrana de la suprafata apei sau de pe fundul acesteia prin scufundari iar aceasta consta in seminte, radacini, diferite materii vegetale si mici vietuitoare acvatice.

  Rata lingurara isi construieste cuibul in vegetatia din apropierea apei iar femela depune 8-10 oua intr-o singura serie pe an. Doar femela cloceste timp de 23-25 de zile si are grija de pui. 
 

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.