Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Rata cu ciuf ( Netta rufina )
  Ordinul Anseriformes   Familia Anatidae

Rata cu ciuf - Netta Rufina  

  Rata cu ciuf ( Netta Rufina ) este o rata scufundatoare care este specifica Sudului si S-E Europei. In restul continetului poate fi intalnita sporadic si in numar mic. De exemplu, in Marea Britanie sunt prezente doar aproximativ 30 de perechi clocitoare in sudul tarii. La noi in tara, rata cu ciuf este intalnita destul de rar, in special in Delta Dunarii. Este foarte greu de observat si fotografiat datorita raritatii acestei specii si a faptului ca sunt foarte atente si prevazatoare.

  Rata cu ciuf este una din cele mai frumoase rate care traiesc la noi. Primavara devreme, in perioada imperecherii, ratoii au un colorit foarte atragator, inconfundabil. Ciocul este de un rosu aprins, capul caramiziu cu crestetul portocaliu iar gatul gusa, burta si cu coada de culoare neagra. Pe spate este maroniu iar lateralele sunt de culoare alba. Femela are un colorit general cafeniu deschis. Semnul de indentificare al femelelor este coloritul capului care este jumatate brun in partea superioara si albicios in partea inferioara cu o linie mediana aflata sub ochi. Atat masculul cat si femela isi pierd din intensitatea culorilor dupa perioada de imperechere. Dimensiunile ratei cu ciuf sunt de aproximativ 55 cm lungime, 85-90 cm anvergura aripilor si o greutate de pana la 1 kg.

  Rata cu ciuf este considerata o rata scufundatoare care se hraneste cu vegetatie acavatica si diferite seminte si radacini pe care le gaseste pe fundul apei.

  Rata cu ciuf isi construieste cuibul in vegetatia bogata din imediata apropiere a apei, in general cauta locuri cu mult stuf. Femela depunde 8-12 oua de culoare verzui,intr-o singura serie, pe care le cloceste singura. Perioada de incubatie este de 26-28 de zile.

  Alte rate care traiesc la noi : Rata mare, Rata mica, Califarul alb, Califarul rosu, Rata rosie, Rata cu cap castaniu, Rata lingurar, Rata caraitoare , Rata motata , Rata pestrita 
rata cu ciuf mascul

rata cu ciuf femela


   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.