Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Rasul ( Felis lynx )
  Ordinul Carnivora   Familia Felidae

 

  Rasul eurasiatic ( Felis lynx ) sau rasul carpatin este un animal de prada vazut din ce in ce mai rar in padurile noastre. In momentul de fata rasul este o specie protejata si declarata monument al naturii. Se estimeaza ca in Romania mai traiesc in momentul de fata aproximativ 2000 de exemplare. In toata Europa si Asia se estimeaza o populatie de 55 000 de exemplare, majoritatea traieste in Rusia. In prezent se fac incercari de reintroducerea lui in cateva tari Europene. La noi el inca exista acolo, in salbaticie si speram sa existe mult timp inainte.

  Rasul are o constitutie robusta, atletica, seamana cu o pisica dar de dimensiuni mai mari. Piciorele sunt lungi si musculoase, labele sunt mari si sunt prevazute cu ghiare retractile. Coada este scurta si prezinta spre varf o pata de culoare neagra. Urechile sunt continuate cu 2 smocuri de par de culoare neagra.

  Rasul poate ajunge la o lungime de 1,5 m si o greutate medie de 30kg. In cazuri rare au fost semnalati rasi cu o greutate de 50-55 kg. Are tote simturile foarte bine dezvoltate.

  Rasul este un vanator foarte iscusit. Reuseste sa vaneze si prazi mari pentru greutatea lui, cum ar fi caprioarele. Un adult are nevoie de circa 2,5kg de carne pe zi. Restul prazii o acopera cu pamant ,iarba si frunze si revine a doua zi pentru a se hrani.

  Perioada de imperechere a rasului este in lunile martie si aprilie. Femela naste pana la 4 pui pe care ii creste singura, fara ajutorul masculului. Puii sunt alaptati aproape sase luni si raman alaturi de mama pana la varsta de 2 ani. Datorita raritatii lor si a faptului ca traiesc retrasi si in locuri ascunse, sunt inca multe necunoscute legate de comportamentul si obiceiurile rasului carpatin.

  La noi in tara este permis vanatul in perioada 15 septembrie - 31 martie. Avand in vedere faptul ca este un animal tot mai rar intalnit in mediul natural iar rata de succes a tinerilor este de doar 10%, poate ca ar trebui reevaluata situatia rasilor din Romania iar vanatoarea sa fie oprita macar pentru o perioada de timp. Sunt tari europene, cum ar fi Germania unde se aloca sume foarte mari pentru conservare, repopulare si inmultirea rasilor in captivitate. Poate ca ar trebui sa gandim in perspectiva pentru a nu ajunge in aceeasi situatie. 
 

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.