Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Randunica ( Hirundo rustica )
  Ordinul Passeriformes   Familia Hirundinidae

 

  Nu cred ca este om care sa nu se bucure primavara la vederea randunicilor cu infatisarea lor firava si gingasa. Sunt considerate vestitorii primaverii, un simbol al pasarilor migratoare si sunt pasari foarte iubite la noi. Se spune ca in casele unde isi face cuibul randunica va fi un an cu belsug si bucurie iar casele vor fi ferite de foc si urgiile naturii. I se mai spune si randunica de hambar.

  Randunica ( Hirundo rustica ) este foarte raspandita in toata Europa pe perioada verii. Poate fi intalnita din delta si pana in vaile muntilor. Randunica este un zburator desavarsit, calitate care o foloseste si pentru a-si procura hrana. Din acest motiv prefera sa cuibareasca in apropierea zonelor deschise care ii ofera culoare lungi pentru a zbura in vederea dobandirii hranei. Zonele de cuibarit le alege in functie de abundenta insectelor din arealul respectiv. Doar exemplarele din Sudul Peninsulei Iberice nu migreaza. Exemplarele care traiesc la noi in tara pleca toamna devreme, in stoluri mari, catre Africa, de obicei in zona subsahariana dar pot ajunge pana in sudul continentului. Calatoria este foarte dificila si cu pierderi mari, datorita epuizarii si a lipsei surselor de hrana, mai ales deasupra Marii Mediteraneene si pe parcursul traversarii Desertului Sahara. In luna aprilie se intorc la locurile de cuibarit. Despre randunica putem spune ca a devenit simbolul pasarilor migratoare.

  Randunica este neagra pe spate aripi ,cap si pe gat cu ceva reflexii albastre metalice. Pe frunte si sunb cioc are o pata rosie. Pe piept si pe burta este de culoare alba. Ca semn distinctiv au coada lunga si bifurcata in V iar ciocul este scurt si turtit, cu deschidere mare. Randunica poate ajunge la o lungime de 20 cm si o greutate de 25gr.

  Sunt foarte bune zburatoare, adevarate acorbate si sunt rar vazute pe pamant. Pot atinge viteze incredibile de pana la 160 km/h. Acesta caracteristica le ajuta mult pentru evitarea pradatorilor dar si pentru a se hrani. Este bine cunoscut faptul ca randunica se hraneste cu insecte pe care le prinde direct din zbor; la fel bea si apa.

  Cuibul este construit de ambii parteneri, din lut amestecat cu par si paie iar interiorul este captusit cu puf si par de animale. Femela depune pana la 6 oua de culoare alba cu pete brune. Ambii parteneri clocesc prin roataie iar perioada de incubatie este de 15 zile. Puii de randunica sunt hraniti de parinti inca 4 saptamani. De obicei scot doua serii de pui.



 

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.