Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Prundarasul gulerat mic ( Charadrius dubius )
  Order Charadriiformes   Family Charadriidae

prundaras gulerat mic  

  Prundarasul gulerat mic ( Charadrius dubius ) este intalnit in toata tara, in zonele de prundis, nisipoase, in albiile secate ale raurilor si in carierele de piatra parasite. O regiune foarte favorabil pentru prundarasul gulerat mic este Dobrogea unde gasim toate variatiile de mediu preferate de prundaras. Pentru hranire prefera terenurile mlastinoase sau inundate in care poate cauta cu usurinta diferite varietati de viermi si insecte.

  Prundarasul gulerat mic este maro deschis (ciocolatiu) pe spate si pe aripi iar pe gusa, piept si burta este alb. La gat are un guler de culoare neagra. Pe obraji masculul este negru iar femela este maronie. Fruntea are o alternanta a culorilor alb si negru iar crestetul capului este maroniu. Specific speciei este inelul galben din jurul ochilor. Picioarele sunt relativ lungi si ajuta la deplasarea prin baltile de mica adancime. Prundarasul gulerat mic este un foarte bun alergator. Lungimea corpului este de 14-15 cm, anvergura aripilor de 42-48 cm iar greutatea de 40-50 g.

  Cuibul este construit direct pe sol, de obicei intre pietre, fara prea multe imbunatatiri care asigura un camuflaj perfect al cuibului. Atat puii cat si ouale au un camuflaj perfect si pot fi usor confundati cu niste pietre. Femela depune patru oua intr-o singura serie pe an. Clocitul este asigurat prin rotatie de ambii parteneri.

  Prundarasul gulerat mic este o pasare migratoatoare cu un interes scazut vanatoresc.

  Pasari din aceeasi familie : Nagatul , Prundaras de saratura



 



   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.