Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Prundaras de saratura ( Charadrius alexandrinus )
  Order Charadriiformes   Family Charadriidae

Prundaras de saratura - Charadrius alexandrinus  

  Prundarasul de saratura ( Charadrius alexandrinus ) este o pasare rar intalnita in tara noastra si necesita masuri de conservare urgente. Poate fi intalnit in zonele litorale si in apropierea lacurilor sarate iar aceasta preferinta pentru saraturi i-a dat si numele. Exemplarele de prundaras de saratura care cuibaresc in Romania, migreaza iarna catre zonele litorale mai calde ale Marii Mediterane.

  Prundarasul de saratura are un penaj cenusiu-pamantiu pe spate si pe aripi, care il ajuta pentru o camuflare buna in arealul in care traieste. Partile inferioare au un penaj de culoare alba. Masculul seamana mult la colorit cu femela; are in plus doar petele negre de o parte si de alta a pieptului si din dreptul ochilor si o dunga, tot neagra, pe frunte. Masculul are crestetul capului in nuante brune-ruginii, mai intense in perioada imperecherii. Ciocul si picioarele sunt negricioase. Lungimea corpului este de 15-17 cm, deschiderea aripilor de 50 cm si o greutate de 40-60 g.

  Prundarasul de saratura se hraneste atat in zonele cu apa mica, cu diferite vietati acvatice mici dar si terestru, pe pajistile din apropierea apelor, cu diferite insecte.

  Cuibul este construit direct pe sol, de obicei in zone nisipoase iar femela depune 3-4 oua in 1-2 serii pe an.

  Pasari din aceeasi familie : Prundarasul gulerat mic , Nagatul

  Pasari din acelasi ordin :  Ciocintors , Piciorong , Ciovlica , Bataus , Becatina comuna



 

   

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.