Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Porumbelul gulerat sau popesc ( Columba palumbus )
  Ordinul Columbiformes   Familia Columbidae

porumbel gulerat sau popesc  

  Porumbelul gulerat ( Columba palumbus ) (porumbelul popesc, porumbel mare, porumbel salbatic) este o pasare migratoare, prezenta la noi pana in luna noiembrie. In aceasta luna se aduna in stoluri mari in zonele sudice ale tarii si mai ales in Delta Dunarii. Daca conditiile sunt favorabile si poate gasi hrana ramane si in perioada iernii. Porumbelul gulerat este o pasare timida si foarte prevazatoare. O putem intalni in paduri retrase si linistite incepand cu zona de ses si pana la padurile de conifere. Mai rar se stabileste in parcurile mari si linistite din orase, cu copaci batrani.

   Infatisarea porumbelului gulerat este specifica familiei porumbeilor. Capul si jumatatea superioara a gatului sunt de culoare albastrui cu reflexii metalice. Pe gat, de o parte si de alta, sunt vizibile doua pete albe care i-au dat si numele si care sunt si semnul distinctiv al speciei alaturi de conturul alb al aripilor. Gulerul nu este vizibil la tinerii din anul respectiv asa cum se observa in fotografia a doua. Pe spate si pe aripi penajul este cenusiu iar pe gusa si pe piept are nuante roz. Ciocul si picioarele sunt rosiatice. Lungimea corpului este de 42cm, anvergura aripilor de pana la 80cm iar greutatea maxima este de 550g.

  Porumbelul gulerat este o pasare care isi alege perechea pe viata (monogama) si este foarte devotat perechii lui. Din acest motiv perechile de porumbei au fost preluate ca simbol pentru proaspetii casatoriti. Cuibul este construit in copaci, la incheieturile crengilor, intr-un stil destul de rudimentar. Femela depune 2 oua de culoare alba iar clocitul este asigurat de ambii parteneri timp de 15 zile. Perechile cresc de obicei doua serii de pui pe an si mai rar trei.La inceput puii sunt orbi si sunt hraniti cu un fel de lapte produs de gusa parintilor. Mai tarziu vor fi hraniti cu cereale si seminte din gusa parintilor.



 


   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.