Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Popandaul ( Citellus citellus )
  Ordinul Rodentia   Familia Sciuridae

Popandaul - Citellus citellus  

  Popandaul ( Citellus citellus ) este un mamifer rozator, de mici dimensiuni care face parte din familia veveritelor cu care de altfel se aseamana foarte mult. Diferenta este ca popandaul are parul mai scurt,coada mai scurta si nu este adaptat la viata arboricola. La noi este des intalnit in zona de ses,pe imasuri si pajisti,acolo unde iarba este scurta iar ternenul cu denivelari pentru a-si putea sapa galeriile subterane. Putem spune ca prefera terenurile cu caracteristici de stepa.

  Popandaul este un animal dragalas si vioi. Este foarte precaut si este destul de greu sa te apropii de el. Blana este de culoare galben-cenusie iar pe burta este de un galben ruginiu. Lungimea lui este de aproximativ 20cm si greutatea de 250gr.

  Fiecare exemplar are locuinta lui,un sistem complicat de canale cu mai multe iesiri. Fiecare vizuina are un cuib special pregatit pentru iarna, captusit cu iarba si frunze unde popandaul hiberneaza incepand cu luna septembrie-octombrie si pana in luna martie.

  Perioada de imperechere incepe in luna aprilie si dupa o perioada de gestatie de 8 saptamani, femela va naste pana la 6 pui care la inceput sunt lipsiti de vedere. Dupa alte 5 saptamani puii de popandau parasesc vizuina pentru a incepe sapaturile la propriile galerii.



 
 


   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.