Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Platica ( Abramis brama )
  Ordinul Cypriniformes  Familia Cyprinidae

 

  Platica ( Abramis brama ) este un peste des intalnit in apele dulci de pe tot cuprinsul tarii. Populeaza raurile si baltile incepan cu zonele de deal si pana in Delta Dunarii.

  Forma corpului este inalta si foarte aplatizata, ochii mici raportati la marime si gura mica fara mustati. Culoarea variaza in functie de varsta si mediul in care traieste. Exemplarele tinere au un colorit mai deschis, spre argintiu in timp ce exemplarele mature capata un colorit mai intunecat. In apele curgatoare coloritul este in nuante argintii, cu spatele verzui, in timp ce in balti el devine auriu-ruginiu si chiar spre brun in baltile foarte adanci.

  De obicei platica matura are o lungime cuprinsa intre 30-50 cm si o greutate de 300-800 g. In cazuri exceptionale poate ajunge la greutati de 5-6 kg.

  Platica se hraneste cu viermi, icre, moluste, crustacee si diferite plante acvatice. Exemplarele mari pot consuma si diferite specii de pesti mici.

  Reproducerea are loc primavara cand temeperatura apei este in jur de 18C. Cardurile de platici se indreapta catre apele putin adanci si cu vegetatie bogata unde isi depun icrele.

  Dupa introducerea carasului in apele tarii nopastre importanta platicii pentru pescuit a scazut tot mai mult. 
   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.