Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Pitigoiul de bradet ( Parus ater )
  Ordinul Passeriformes   Familia Paridae

 

  Pitigoiul de bradet ( Parus ater ) este o pasare sedentara, de dimensiuni mici care este asociata cu zonele montane si cu prezenta padurilor de conifere. Toamna tarziu coboara catre zonele mai joase si poate fi vazut alaturi de alte specii de pitigoi si pasari mici in zonele impadurite de deal si chiar de campie. Nu evita nici parcurile si gradinile cu vegetatie bogata. Iarna pot stationa la noi si exemplare venite din Nordul Europei. Exista si o subspecie a pitigoiului de bradet : Parus ater ledouci care se gaseste preponderent in Nordul africii si care are abdomenul de culoare galbena.

  Pitigoiul de bradet este foarte asemanator cu pitigoiul mare, insa nuantele penajului sunt mult mai sterse. Specific pitigoiului de bradet este dunga de culoare alba de pe ceafa. Spatele este cenusiu iar pe aripi putem vedea doua randuri de puncte albe. Penele de pe burta au nuante galben-brune. Ciocul si picioarele sunt de culoare neagra. Lungimea corpului este de 11 cm, anvergura aripilor de 18 - 21 cm iar greutatea de 8 - 10 g.

  Pitigoiul de bradet se hraneste cu insecte dar si cu diferite seminte si fructe de padure, care constituie dieta principala pe timpul iernii.

  De obicei, pitigoiul de bradet cuibareste in scorburile mici ale copacilor. Cuibul are forma unei cupe si este facut din muschi, frunze si par. Femela depune 7 - 11 oua intr- o singura serie pe an.

  Pitigoiul de bradet este o specie cu populatii stabile si este o prezenta frecventa in zonele padurilor de munte. Este o pasare relativ greu de observat si de fotografiat deoarece se afla intr-o miscare continua.

  Alte specii de pitigoi : Pitigoiul albastru , Pitigoiul codat , Pitigoiul mare



 


   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.