Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Pisica salbatica ( Felis silvestris )
  Ordinul Carnivora   Familia Felidae

 

  Pisica salbatica ( Felis silvestris ) se aseamana foarte mult cu suratele ei domestice. Chiar sunt exemplare domestice care seamana izbitor de mult cu pisica salbatica si la la colorit. Diferenta ar fi ca cea salbatica este de dimensiuni mai mari, poate ajunge pana la o greutate de 10kg, are parul mai lung si coada mai stufoasa. Pisica salbatica poate atinge o lungime de 80cm din care coada poate avea pana la 40cm.

  Blana este alcatuita din spic si puf iar culoarea este bruna cenusie cu dungi negre. Blana este foarte placuta la atingere, fiind moale si matasoasa, acesta este si unul din motivele vanarii sale de catre om. Coada are aceeasi grosime pe toata lungimea ei iar la varf este neagra sau are cateva inele negre.

  Constitutia corporala este specifica felinelor, cu corpul lor suplu si zvelt, ca un arc gata oricand sa se destinda cu scopul capturarii prazii. Ghearele sunt incovoiate si retractile si sunt unelte atat de atac cat si de aparare extrem de eficiente.

  Pisica salbatica este intalnita cel mai des in zonele de deal cu paduri linistite, cu arbori batrani dar este intalnita si in zona deltei si in zonele montane mai joase. Hrana este alcatuita in general din rozatoare si pasari de dimensiuni mici si medii.

  Imperecherea are loc in lunile februarie-martie iar dupa o gestatie de 60 de zile pisica fata pana la 5 pui care sunt orbi in primele 10 zile. Pisica salbatica isi creste puii fara ajutorul masculului pana ce acestai ajunga la varsta de 3 luni si sunt capabili sa vaneze singuri. 
   

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.