Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Pelicanul cret ( Pelecanus crispus )
  Ordinul Pelecaniformes   Familia Pelecanidae

pelicanul cret  

   Pelicanul cret ( Pelecanus crispus ) este printre cele mai mari pasari zburatoare din Romania si din lume fiind ceva mai mare decat pelicanul comun. In Europa mai cuibaresc aproximativ 1000 de perechi de pelican cret din care aproximativ 100 de perechi cuibaresc in Romania in zona Deltei Dunarii. Este foarte probabil ca numarul lor sa fie deja mai mare datorita activitatilor intense de protectie si conservare care au inceput sa dea roade. De obicei cuibaresc in grupuri mici alaturi de coloniile mai mari ale pelicanilor comuni. Cele mai mari grupuri de pelicani creti se afla in aria protejata Roşca Buhaiova, in zona lacurilor Zatonul Mic si Zatonul Mare si pe lacul Sinoe unde exista o insulita mica numita Ceaplace. Pe acesta insulita cuibaresc aproape exclusiv pelicani creti si pentru ca insula este mica si locurile de cuibarit putine, mai multe asociatii au demarat o actiune de marire a suprafetei insulei cu o platforma din lemn. Actiunea a avut un mare succes si in anul 2009 existau in colonie 150 de pui.

  Pelicanul cret este foarte asemanator la infatisare cu pelicanul comun cu care poate fi usor confundat. Pelicanul cret are varfurile aripilor (remigele) de culoare cenusie, vizibile mai ales in zbor, in timp ce la pelicanul comun acestea sunt negre. La distante mici vom putea observa ochii de culoare galbena spre deosebire de ochii de culoare neagra ai pelicanului comun. Suprafata pielii golase din jurul ochilor este mult mai mare la pelicanul comun. Specific pelicanului cret sunt penele ciufulite si incretite de pe cap si ceafa. Lungimea corpului este de 1,6-1,8 m, anvergura aripilor este de 2,7-3,2 m iar greutatea de 11-13 kg.

  Hrana pelicanului cret este alcatuita din peste. Ca si pelicanii comuni, se aduna in grupuri si imping pestii catre malul apei de unde ii pot captura cu usurinta. Consuma pana in 3kg de peste zilnic.

  Cuibul este de mari dimensiuni, cu un aspect rudimentar si este construit din stuf, crengi si iarba uscata. Femela depune 2-3 oua pe care ambii parinti le clocesc prin rotatie timp de 28 de zile. Puii sunt cenusii spre deosebire de cei ai pelicanului comun care sunt negri-maronii. Ambii parinti contribuie la cresterea puilor.

  Pelicanii sunt pasari migratoare care pleaca toamna din Romania catre Centrul Africii si revin la locurile de cuibarit primavara. Pelicanii creti sosec de obicei inaintea celor comuni. Ambele specii sunt declarate monumente ale naturii si sunt specii protejate.



 

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.