Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Obletele ( Alburnus alburnus )
  Ordinul Cypriniformes  Familia Cyprinidae

 

  Obletele ( Alburnus alburnus ) este un reprezentant de talie mica al familiei ciprinidelor dar cu toate astea este un peste foarte important pentru mediul acvatic deorece obletele reprezinta hrana multor specii de pesti,pasari si reptile. Nici pescarii nu ocolesc obletele deoarece se pescuieste usor (ideal pentru pescarii incepatori) si este foarte apreciat pentru gustul sau. La noi in tara este raspandit in toate apele de ses si de deal insa trebuie mentionat faptul ca este un peste mult mai sensibil la poluare decat ceilalti reprezentanti ai familiei. De obicei traiesc in carduri si ofera un spectacol deosebit atunci cand sunt vanati de pradatori.

  Obletele traieste si se hraneste in staturile superioare ale apei. Si gura sa este adaptata pentru a se hrani la suprafat: mandibula inferioara este mai lunga decat cea superioara. Corpul este acoperit cu solzi mici de culoare argintie care se desprind usor la atingere.Culoarea generala este verde-albastruie pe spate, cu reflexii metalice si argintiu spre burta. Dimensiunile obisnuite sunt de 10-15 cm si greutatea de 20-40g.

  In lunile mai iunie obletele cauta balti sau revarsari ale raurilor unde se reproduce. Femela depune pana la 400 000 de icre pe vegetatia inundata. Atat pentru oblete cat si pentru alte specii zonele in care raurile sau Dunarea se revarsa au un rol deosebit de important pentru reproducerea naturala a acestor specii. In tarile din vestul Europei au fost cazuri in care s-au scos dalele de pe maluri si a fost refacut cursul natural al raurilor dupa ce au realizat ca fauna acvatica disparuse in totalitate. 
   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.