Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Nevastuica ( Mustela Nivalis )
  Ordinul Carnivora   Familia Mustelidae

 

  Nevastuica ( Mustela Nivalis ) este cel mai mic reprezentant al familiei Mustelidae din care mai fac parte jderul, bursucul, dihorul, vidra sau nurca. De altfel, nevastuica este considerata ca fiind cel mai mic mamifer pradator din lume desi, exista o subspecie mai mica, Mustela nivalis pygmaea, care traieste in Siberia. Nevastuica este raspandita in toata Europa, in aproape toate formele de relief, dela munte si pana la campie. Evita spatiile deschise iar exemplarele care traiesc la campie le vom intalni pe malurile apelor, in apropierea unor denivelari, eventual pietre sau structuri artificiale parasite. Pot fi intalnite si in orase sau sate unde nu sunt foarte iubite, pentru ca provoaca pagube in randul animalelor de curte.

  Nevastuica are un corp suplu, alungit care ii permite sa se strecoare prin spatii extrem de inguste, prin care nu ai crede ca ar putea patrunde. Blana are diferite nuante de brun iar pe burta este alba complet. Unele exemplare devin albe complet in perioada iernii, in special cele care traiesc in Nordul continentului. Picioarele sunt scurte, coada lunga, urechile mici si rotunde iar ochii negri. Greutatea variaza intre 30 si 100 de grame iar lungimea corpului intre 16 si 22 de centimetri.

  Este un pradator foarte agresiv care reuseste sa vaneze prazi mult mai mari decat el, cum ar fi iepurii. Se poate apara cu succes in fata unor animale mult mai mari cum ar fi caini, vulpile sau pisicile. Hrana de baza este alcatuita din soareci. Fiecare nevastuica poate captura pana la 3000 de soareci pe an. E lesne de inteles ca scaderea populatiei de nevastuica poate duce la o crestere exploziva a soarecilor intr-o anumita zona. In alimentatia nevastuicii mai gasim pasarile mici, oua, pui de iepure, braste, pesti. Daca are ocazia, ucide mai mult decat are nevoie. Atunci cand intalneste un cuib de pasare sau iepure, omoara toti puii pe care ii transporta pe rand in vizuina ei. Caracterul ei lacom i-au adus si marile neplaceri cu oamenii care o vaneaza, de obicei cu capcane, pentru a evita pierderile de animale din gospodarii sau de pe terenurile de vanatoare. Este un animal considerat diurn pentru ca este mai activ ziua decat noaptea.

  Reproducerea nu are loc intr-o perioada anume si se considera ca nevastuicile se imperecheaza pe tot parcursul anului. Perioada de gestatie este de 8-9 saptamani dupa care vin pe lume 4-8 pui orbi care vor fi independenti dupa 3-4 luni.



 

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.