Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Nagatul ( Vanellus vanellus )
  Order Charadriiformes   Family Charadriidae

Nagatul - Vanellus vanellus  

  Nagatul ( Vanellus vanellus ) este o pasare migratoare care prefera campiile joase si chiar zonele mlastinoase. De obicei isi stabileste teritoriul in apropierea baltilor. Nagatul este raspandit in toata Europa iar in partea vestica se comporta ca o pasare sedentara. In iernile blande sunt exemplare care raman la noi, mai ales in delta si in zonele de litoral.

  Nagatul are un colorit foarte frumos si este o prezenta incantatoare atunci cand avem ocazia sa il vedem. Spatele si aripile sunt in nuante verzi - maslinii cu reflexii metalice. Crestetul capului si gusa sunt negre iar burta si obrajii sunt de culoare alba. Ca semn distinctiv este motul de pene de pe cap prezent atat la mascul cat si la femela. Motul masculului este mai lung in perioada imperecherii. Ciocul este scurt si de culoare neagra iar picioarele sunt relativ lungi. Lungimea corpului este de 28-30 cm, anvergura aripilor de 70-75 cm iar greutatea de 150 - 300 g.

  Hrana nagatului este alcatuita in principal din insecte, larve si viermi dar si din diferite seminte.

  Cuibul este construit pe pamant iar femela depune 3-4 oua intr-o singura serie pe an. Ouale sunt clocite 27 de zile , prin roattie, de ambii parinti. Masculul este foarte agresiv cu intrusii in timpul clocitului si al cresterii puilor.

  Pasari din aceeasi familie : Prundarasul gulerat mic , Prundaras de saratura



 



pui de nagat


 

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.