Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Muscar gulerat ( Ficedula albicollis )
  Ordinul Passeriformes   Familia Muscicapidae

 

  Muscarul gulerat ( Ficedula albicollis ) este o pasare mica, cam de aceleasi dimensiuni cu vrabia. Cuibareste in Europa de Est, fiind o raritate pasagera in restul continentului. Prefera padurile de foioase insa poate fin intalnit si in gradini si in parcurile din orase.

  Masculul are un colorit alb cu negru si poate fi diferentiat de muscarul negru prin prezenta gulerului alb, foarte vizibil. Femela este cenusie pe spate si alba pe burta. Ochii sunt negri, la fel ca picioarele si ciocul. Lungimea muscarului gulerat este de 12-13 cm, deschiderea aripilor de 22 cm si greutatea de 12 g.

  Muscarul gulerat se hraneste cu insectele pe care le gaseste pe crengi, frunze si pe sol. Mai rar se hraneste si cu fructe de padure.

  Cuibul este facut in scorburile copacilor batrani. Cuibareste si in cuiburile artificiale. Femela depune 5 - 7 oua iar incubatia dureaza 13 – 15 zile si este asigurata de catre femela. Puii sunt hraniti de catre ambii parinti si devin zburatori dupa 12 – 15 zile.

  Muscarul gulerat este o pasare migratoare. Vine la noi in aprilie sau chiar mai tarziu si pleaca in luna octombrie catre zonele mai calde din nordul Africii.



 
 

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.