Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Mugurarul ( Pyrrhula pyrrhula )
  Order Passeriformes   Family Fringillidae

 

  Mugurarul ( Pyrrhula pyrrhula ) este o pasare de talie mica, cu constitutie robusta, raspandita in toata Europa, cu exceptia extremitatilor nordice si sudice. Pe continent, mugurarul are o distributie inegala; in unele zone exista o suprapopulare, unde este considerat daunator pentru ca distruge mugurii copacilor fructiferi iar in alte zone este considerat o raritate. In Romania prefera padurile montane de unde coboara in iernile geroase catre vai si mai rar catre campie. Iarna este un sezon bun pentru a observa si studia mugurarul deoarece poate fi intalnit intr-un numar mai mare in parcurile si gradinile din orasele si satele de munte. La noi in tara, mugurarul este o pasare sedentara si este considerat ca fiind o pasare cu populatie stabila. Doar populatiile din zona siberiana migreaza in perioada de iarna catre interiorul continentului.

  Mugurarul are o constitutie robusta si compacta cu gatul, ciocul si picioarele scurte. Masculul are un penaj viu colorat, cu capul, varful aripilor si coada de culoare neagra si spatele gri-inchis. Gusa si pieptul sunt rosii-caramizii iar zona sub-codala este de culoare alba. Ochii sunt mici si negri iar ciocul este scurt, puternic si de culoare neagra. Femela seamana la infatisare cu masculul doar ca are spatele, gusa si pieptul de culoare bruna. Mugurarul are o lungime de 15 cm, o deschidere a aripilor de 22-26 cm si o greutate de 21-27 g.

  Mugurarul se hraneste cu diferite seminte, muguri de copaci si arbusti si foarte rar cu insecte.

  Mugurarul isi face cuibul in copaci sau in tufisuri si are forma unei cupe, captusite la interior cu muschi si iarba. Femela depune 4-5 oua de culoare albastruie cu puncte maronii pe care le cloceste singura timp de 12-14 zile. Ambii parinti participa la hranirea puilor. Perechile cresc de regula doua serii de pui pe an si foarte rar trei serii. Exemplare tinere pot fi confundate usor cu cinteza.

  Pasari din aceeasi familie : Cinteza , Cinteza de iarna , Florintele , Canarasul , Botgrosul , Scatiul



 

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.