Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Mreana ( Barbus barbus )
  Ordinul Cypriniformes  Familia Cyprinidae

 

  Mreana ( Barbus barbus ) este un peste intalnit in toate raurile din tara noastra pana in zonele subcarpatice. Mai rar este intalnit in Dunare si cu precadere la gurile de varsare ale raurilor. Mreana prefera apele cu un curent moderat spre puternic si cu fundul nisipos sau cu pietris.

  Mreana are corpul specific familiei ciprinidelor doar ca este mai suplu si mai alungit. Capul este ascutit iar gura este subterminala cu buzele groase si carnoase in jurul carora se afla patru mustati. Culoarea spatelui este cafenie cu nuante verzui, pe laterale este de culoare galbui iar pe burta este galbui-albicios. Corpul este acoperit cu solzi mici iar varfurile inotatoarele pectorale, ventrale si dorsale sunt portocalii-rosiatice. In mod obisnuit ajunge la lungimi de 30-60cm si o greutate de 0,5-1,5kg. In Dunare au fost prinse exemplare de aproape 10kg.

  Reproducerea are loc in lunile mai-iunie cand mrenele se deplaseaza catre partile superioare ale raurilor. Cand intalnesc un curent mai slab si cu fundul apei pietros, femelele depun 8000-12000 de icre/kg corp.

  Mreana este un peste foarte cautat de pescarii sportivi pentru drilul de neuitat pe care il ofera in apele repezi ale raurilor.



 
   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.