Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Morunul ( Huso huso )
  Ordinul Acipenseriformes  Familia Acipenseridae

 

  Morunul ( Huso huso ) face parte din familia sturionilor si este cel mai mare peste intalnit in apele Romaniei. Morunul este un peste marin migrator. Incepand cu luna martie se deplaseaza pe rauri si fluvii pentru reproducere dupa care unele exemplare raman in apele dulci iar altele se intorc in mare unde ierneaza la adancimi de 60-70m. Pentru ca atat carnea cat mai ales icrele sturionilor sunt foarte apreciate si foarte scumpe, acestia au fost pescuiti excesiv iar in prezent populatiile de sturioni din Marea Neagra si Dunare sunt in continua scadere.

  Lungimea exemplarelor pescuite la noi este de 1,7-2m si o greutate de 50-150kg. Au fost insa capturate exemplare cu o lungime de 4-5m si o greutatea de aproximativ 1000kg. In cazuri exceptionale pot ajunge si la dimensiuni mai mari insa pentru asta trebuie ca exemplarele respective sa poata atinge varste impresionante de pana la 100 de ani. Scheletul lor este in mare parte cartilaginos iar bolta craniana este osificata. Gura este pozitionata in partea ventrala si este lipsita de dinti. Morunul nu are solzi insa are 5 randuri de placi osoase.

  Morunul atinge varsta propice pentru reproductie la varsta de 12-14 ani pentru masculi care in acest moment au 1,5m si 60-70kg iar pentru femele la 16-18 ani cand au 2m lungime si 80-90kg.Reproducerea are loc in apele Dunarii (mai rar in afluenti) la adancimi de 5-8m si fund cu pietris. Temperatura apei trebuie sa fie cuprinsa intre 12-18. Femela depune intre 350.000 si 7.700.000 de icre, in functie de varsta si greutatea ei.



 
   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.