Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Matasaul ( Bombycilla garrulus )
  Order Passeriformes   Family Bombycillidae

 

   Matasarul ( Bombycilla garrulus ) este o pasare specifica N-E Europei unde cuibareste in padurile de conifere. De obicei ierneaza in Scandinavia insa poate fi observat cu iregularitate in toata Europa. In Romania sunt ierni in care pot fi oservate grupuri de zeci de exemplare sau chiar mai mari si ierni in care sunt vazute doar exemplare izolate sau deloc. Se pare ca aceasta iregularitate in migratie este data de variatia cantitativa a surselor de hrana din Nord si nu de iernile grele asa cum se credea. Deseori migreaza in stoluri mixte, alaturi de diferite specii de sturzi.

  Matasarii sunt pasari deosebit de frumoase care au ca semn distinctiv motul matasos din crestetul capului care le-a dat si numele. Motul masculului este mai lung si mai bogat decat al femelei. Lungimea corpului este de 18 cm, anvergura aripilor de 32-35 cm si greutatea de 50-70 g.

  Cuibul este construit in arborii de molid sau pin, din crengute si muschi si este captusit cu paie, pene si par. Femela depune 4-6 oua in mai-iunie si cloceste timp de 14 zile. Puii parasesc cuibul dupa aproximativ 20 zile.

  Vara, matasarul se hraneste cu insecte iar iarna cu diferite fructe de padure si fructe ramase neculese din livezi.

 



 
grup ( stol ) de matasari

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.