Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Lupul ( Canis lupus )
  Ordinul Carnivora  Familia Canidae

 

  Lupul ( Canis lupus ) este un animal salbatic strans legat de istoria noastra si de evolutia noastra ca neam. Amintim doar faptul ca intemeietorii Romei Romulus si Remus au fost salvati si crescuti de o lupoaica iar dacii aveau ca stindard de lupta un cap de lup.

  Daca acum 100 de ani lupii existau in numar mare in toata tara, de la delta si pana in inaltimile montane, astazi, lupii mai pot fi zariti doar in zonele montane si rar coboara in padurile dese si greu acccesibile de deal.

  In momentul de fata autoritatile estimeaza o populatie de 3000 de lupi in Romania dar probabil ca aceasta cifra este mult umflata pentru a se putea elibera in continuare autorizatie de vanatoare la aceasta specie.

  Lupul este foarte asemanator cu un caine lup, doar ca este un pic mai mare. Are o lungime de pana la 1,5m si o inaltime la greaban de pana la 90cm. Greutatea medie a lupului este de 40-50 kg. Femela este de obicei mai mica.In mod exceptional sunt exemplare care ajung la 65kg.

  Blana este de culoare sura cenusie, cu brun deschis pe burta si picioare. Urechile sunt mici, ridicate in sus, coada este scurta si groasa, gatul puternic. Picoarele din fata par mai inalte decat cele din spate iar pieptul este lat si robust. Lupul este un animal suplu si agil dar foarte puternic. Constitutia sa fizica emana forta si determinare.

  Lupul are toate simturile bine dezvoltate. Asta il ajuta foarte mult in localizarea surselor de hrana de pe teritoriul sau. Strabat pana la 30-40km pe noapte in cautarea hranei ceea ce inseamna ca fiecare haita are nevoie de un teritoriu vast pe care sa poata trai. Haitele pot numara pana la 30-40 de exemplare dar frecvent sunt intalnite haite mult mai mici.

  Faptul ca atunci cand este scapat in stani provoaca pagume insemnate il face un animal nu tocmai iubit de locuitorii din zonele montane, mai ales de proprietarii de animale.

  Imperecherea lupilor are loc in luna februarie martie iar perioada de gestatie este de 63 de zile. In haita numai femela dominanta are dreptul sa procreeze,restul haitei ajutand la cresterea puilor. 

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.