Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Lostrita ( Hucho hucho )
  Ordinul Clupeiformes  Familia Salmonidae

 

  Lostrita ( Hucho hucho ) este pradatorul suprem al apelor noastre de munte si cel mai mare peste din familia salmonidelor. In momentul de fata aceasta specie este puternic amenintata si mai poate fi gasita in libertate doar pe raurile Bistrita, Dorna, Viseu si Tisa. De curand a fost initiat in Romania un program de repopulare a apelor de munte cu lostrita de catre Complexul Salmonicol Brădişor Vâlcea.

  „Aici avem două nuclee de lostriţă, cele mai mari din România în ceea ce priveşte creşterea salmonidelor. Suntem singurii din ţară care mai creştem lostriţe, chiar dacă se pare că mai există un lot în zona Băilor Herculane, care însă nu a dat rezultate. Noi am înregistrat rezultate deosebite, în special în primul an, în 2006, când am reprodus în captivitate această specie. Lostriţa este o salmonidă mare, specifică râurilor din Carpaţi.

  Această specie de peşte trăieşte, de asemenea, şi în ţări precum Cehia, Slovacia sau Ucraina. Dorinţa noastră cea mai mare este să repopulăm apele de munte cu lostriţă, în primul rând cele din judeţul Vâlcea şi apoi pe cele din ţară. Probabil, în timp, vom reuşi şi noi să ajungem la creşterea industrială de lostriţă, aşa cum în prezent fac numai cehii. Este o problemă de timp şi investiţii majore, dar eu sunt convins că acest proiect se va putea duce la îndeplinire“, ne-a declarat inginerul Ion Oprescu, directorul Direcţiei Silvice Vâlcea. Continuarea articolului il puteti gasi in lumeasatului.ro

  Lostrita are un corp fusiform, acoperit cu solzi mici de culoare caramizie. Poate ajunge la o lungime de 1m si o greutate de 10-12kg.

  Reproducerea are loc in lunile aprilie-mai, perioada in care atat masculul cat si femela isi schimba coloritul. Femela depune icrele in cuibul de pe fundul apei care sunt in numar de 2000-3000 buc/kg corp. 
   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.