Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Lastunul de casa ( Delichon urbicum )
  Ordinul Passeriformes   Familia Hirundinidae

lastun de casa  

  Lastunul de casa ( Delichon urbicum ) este denumit asa deoarece obisnuieste sa-si faca cuibul pe zidurile cladirilor. Mai rar poate fi vazut cuibarind pe stanci sau in cariere de piatra parasite. In perioada verii este intalnit in toata Europa iar la inceputul toamnei migreaza catre Centrul Africii si Sudul Asiei. Revine la sfarsitul verii in zonele cu clima temperata unde abundenta de insecte din timpul verii ii asigura hrana suficienta pentru a creste puii.

  Lastunul de casa seamana foarte mult la infatisare cu randunica doar ca nu are coloratia ruginie de pe fata iar coada nu este la fel de lunga si de bifurcata. Si albul penajului este mai curat in cazul lastunului. Forma corpului este foarte aerodinamica, specifica familiei Randunicilor. Lastunul este un excelent zburator si ajunge pe sol foarte rar, doar pentru a colecta materialul de constructie pentru cuib. Lungimea corpului este de 12 cm, anvergura aripilor de 26-29 cm iar greutatea de 15-20 g.

  Lastunul se hraneste cu diferite insecte zburatoare pe care le prinde din zbor. Tot din zbor bea si apa.

  Lastunul isi construieste cuibul pe zidurile cladirilor din mici bobite de noroi. Spre deosebire de cuibul de randunica care are forma unei jumatati de cupa, cuibul lastunului este acoperit complet si are doar un mic orificiu prin care se poate patrunde in el. Lastunul nu foloseste paie, par sau crengute in constructia cuibului ci doar noroi. Cuibul este captusit in interior cu iarba, par si pene. Femela depune cate 3-5 oua in 2-3 serii pe an. Ambii parinti participa la clocit si la cresterea puilor. Perioada de incubatie este de aproximativ 14 zile iar dupa alte 22 de zile puii isi iau zborul.



 

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.