Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Graurul ( Sturnus vulgaris )
  Ordinul Passeriformes   Familia Sturnidae

 

  Graurul ( Sturnus vulgaris ) este o pasare des intalnita la noi si foarte cunoscuta. Cubareste in toata Europa cu exceptia Peninsulei Iberice si a sudului Italiei unde ajunge doar ca sa ierneze. Graurii vin la noi de timpuriu,de la sfarsitul lunii februarie si prefera padurile sau palcurile de copaci din zonele joase,cu multa umezeala, eventual in apropierea baltilor, iazurilor si a raurilor. Este bine adaptat si la viata de oras unde poate fi intalnit in parcurile umbroase cu copaci batrani. Hrana o cauta de obicei pe pamant,fiind alcatuita din viermi si insecte .

  Penajul este predominant negricios cu luciri verzi-violete. Varful aripilor si coada sunt de un brun inchis si este presarat pe tot corpul cu picatele albe. Descrierea este oarecum relativa pentru ca graurul isi schimba des haina in functie de anotimp si varsta. Graurul are o lungime de aproximativ 20 cm, deci este o pasare relativ mica,motiv pentru care exista pentru ea un interes vanatoresc scazut, desi sunt care se dau in vant dupa anumite retete cu graurul actor principal. Deschiderea aripilor este de 40 cm iar greutatea de 75 - 90 g.

  Graurul nu este un maestru al construirii cuibului; de multe ori prefera sa fure cuibul altei pasari. Cel mai des il vedem cuibarind in scorburile copacilor. Femela depune pana la 6 oua, lucioase si albastrui pe care le cloceste timp de 14 zile.

  Incepand cu sfarsitul lunii august ii putem vedea in stoluri mari hoinarind dupa hrana. Putem spune ca omul trage mari foloase de pe urma aceste pasari care este harnica curatitoare de insecte daunatoare si de omizi.In luna octombrie pleaca in stoluri mari catre zone mai calde. Dante in "Divina comedie"a luat zborul graurilor drept comparatie pentru a arata zbuciumul sufletelor purtate de vijeliile infernului.

 



 
stol de grauri


   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.