Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Grangur ( Oriolus oriolus )
  Ordinul Passeriformes   Familia Oriolidae

 

  Grangurul ( Oriolus oriolus ) este una din cele mai atragatoare pasari care traiesc la noi in tara. Poate fi intalnit pe tot teritoriul tarii, in zonele impadurite sau in palcurile cu copaci bogati in coronament. Nu ocoleste nici parcurile si gradinile cu vegetatie bogata. Grangurul este foarte atent si prevazator, fiind greu de observat si de fotografiat. Nu doar aspectul este deosebit de frumos ci si cantecul lui.

  Grangurul seamana la infatisare cu sturzii iar penajul este in culori intense; galben si negru. Femela are un colorit mai sters dar in aceleasi culori, cu nuante galben-verzui pe spate. Masculul are o linie de culoare neagra in dreptul ochilor care nu se regaseste si la femela. Ciocul este roz intens iar ochii negri. Lungimea corpului este de 22-25 cm, deschiderea aripilor de 35 cm iar greutatea de 50-60 g.

  Hrana este alcatuita din insecte pe care le gaseste pe frunzele copacilor iar toamana tarziu se hraneste si cu diferite fructe de padure.

  Grangurul isi face cuibul in copacii inalti iar femela depune 3-4 oua intr-o singura serie pe an.

  Pasari din acelasi ordin : Sturzul cantator , Sturzul de vasc , Cocosarul , Graurul , Mierla , Mierla gulerata , Maracinarul mare , Maracinarul negru , Pietrarul sur , Codros de padure , Macaleandru

 


 

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.