Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Fasa de padure ( Anthus trivialis )
  Ordinul Passeriformes   Familia Motacillidae

 

   Fasa de padure ( Anthus trivialis ) este o pasare care cuibareste in toata Europa, mai putin nordul extrem. Desi exista o populatie consistenta, fasa de padure poate fi greu observata pentru ca prefera zonele cu vegetatie inalta, bogata dar in imediata apropiere a unei pajisti sau a unui loc deschis unde se poate misca in voie pentru a procura hrana. Daca simt vreo amenintare, dispar imediat in vegetatia deasa. Iarna migreaza catre savanele africane.

  Penajul este brun-cenusiu si ii asigura un camuflaj foarte bun in vegetatia deasa. Pe burta, culorile sunt mai deschise, spre alb-galbui. Primavara, penajul are o coloratie mai intensa iar ciocul si picioarele capata nuante de roz. Pe piept se pot observa cu usurinta striatiile brune si mai ales primavara se poate observa cu usurinta spranceana de culoare galbena. Seamana foarte mult cu fasa de camp care este mult mai usor de observat si care traieste in zona pajistilor joase si intinse, fara vegetatie inalta in apropiere. Lungimea corpului este de 15 cm, desciderea aripilor de 25-27 cm si greutatea de 20-25 g.

  Hrana este alcatuita din mici insecte pe care le culege direct de pe sol insa nu de putine ori prinde insectele direct din zbor. Iarna intra si ceva seminte in dieta fasei de padure.

  Cuibul este facut pe pamant, intr-o mica scobitura captusita cu materie vegetala. Femela depune cate 4-6 oua in doua serii pe an in perioada aprilie - iulie. Le cloceste singura timp de doua saptamani si are grija de pui inca trei saptamani, moment in care acestia pot zbura si devin independenti. Toamna calatoresc in familii catre zonele de iernat.

  In ultimii ani se observa un declin al aceste specii, datorat pierderii habitatului, in special a defrisarilor.

Din aceeasi gfamilie : Fasa de camp , Codobatura alba , Codobatura galbena , Codobatura de munte 



 

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.