Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 

 
  Erete de stuf ( Circus aeruginosus )
  Order Accipitriformes   Family Accipitridae

 

  Eretele de stuf ( Circus aeruginosus ) este o pasare de prada des intalnita in toata Europa. Prezenta sa este asociata cu apele cu intinderi de stuf insa poate fi vazut vanand si pe campiile intinse, in special in perioada migratiei. Exemplarele care cuibaresc in Europa Centrala si de Est, migreaza iarna catre Africa si Sudul Asiei. Exemplarele din Europa de Vest, de regula, nu migreaza. Cea mai mare densitate a exemplarelor de erete de stuf din Romania se afla in Delta Dunarii care este habitatul ideal pentru aceasta specie. Soseste la noi in luna martie si pleaca catre zonele de iernare in luna noiembrie.

  In cazul eretelui de stuf exista diferente destul de mari, in coloritul penajului, intre mascul si femela. Femela este de obicei mai mare decat masculul si are o coloratie bruna inchisa cu capul si "umerii" crem. La mascul este prezenta cu preponderenta culoarea gri-argintie, vizibila in special in zbor. Nuantele pot varia de la un exemplar la altul. Lungimea corpului este de 50-55 cm, deschiderea aripilor de 110-125 cm iar greutatea de 400-800g.

  Hrana este alcatuita din pasari mici, pui ai pasarilor de apa si rozatoare. Vanatoarea se desfasoara de obicei de-a lungul intinderilor de apa si stuf si a campiilor din apropiere.

  Cuibul este construit in stuf iar femela depune 4-5 oua intr-o singura serie pe an, in perioada aprilie-mai. Perioada de incubatie este de 33 de zile.

  Din aceeasi familie : Erete sur



 

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.