Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Eider ( Somateria mollissima )
  Ordinul Anseriformes   Familia Anatidae

 

   Eiderul ( Somateria mollissima ) este o rata de talie mare care cuibareste in zonele costiere din Islanda, Scandinavia si Nordul Marii Britanii. Este considerata o pasare marina care prefera malurile stancoase si golfurile cu apa linistita si bogata in vegetatie. Iarna migreaza pe distante scurte sau deloc insa unele exemplare ajung pana pe tarmul Marii Negre, cu o prezenta mai consistenta in ultimii ani. In Europa sunt aproximativ 850 000 de perechi de eider iar populatia este considerata ca fiind stabila.

  Eiderul este o rata de dimensiuni mari, care poate ajunge pana aproape de 3 kg, motiv pentru care poate fi confundat cu o gasca. Ca si comparatie, rata mare care este cea mai comuna specie de la noi , poate ajunge pana la 1,5 kg. Masculul are penajul alb-negru, cu o portiune verde la ceafa si ceva nuante roz pe gusa. Picioarele si ciocul sunt galben verzui, acesta din urma avand si o forma specifica. Femela are un colorit mai putin tipator, brun pestrit, care o ajuta sa se camufleze mai bine in perioada cuibaritului. Lungimea corpului este de 50-70 cm, deschiderea aripilor de 80-108 cm iar greutatea variaza intre 1,2 - 2,8 kg.

  Eiderul se scufunda pentru a-si gasi hrana, care este alcatuita di mici vietuitoare marine cum ar fi : crabii, scoicile, crevetii, stelele de mare.

  Cuibul este construit direct pe pamant, intr-o forma simpla si captusit bine cu materie vegetala si puf. Femela depune 4-6 oua o singura data pe an. Inainte de a incepe clocitul, femela se ingrasa pentru ca nu va mai hrani pe toata perioada clocitului care dureaza 24-26 zile. In aceasta perioada pot pierde pana la 40% din greutatea corporala. Dupa ce ies din ou si se usuca, puii pornesc imediat, insotiti de mama lor, catre zone cu apa mica unde se vor hrani singuri chiar din prima zi. In unele situatii se formeaza grupuri mai mari de familii cu pui care sunt insotite si de femele neclocitoare si care pot asigura o mai buna protectie impotriva pradatorilor. Masculii nu participa la cresterea puilor si se aduna in grupuri de-a lungul coastei. Varsta cea mai inaintata a unui eider a fost inregistrata in Norvegia si este de 58 de ani.

Din aceeasi gfamilie : Gasca de vara , Garlita mare , Rata mare, Rata mica, Califarul alb, Califarul rosu, Rata rosie, Rata cu cap castaniu, Rata lingurar, Rata caraitoare , Rata cu ciuf , Rata pestrita



 

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.