Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Dropia ( Otis tarda )
  Ordinul Coraciiformes   Familia Coraciidae

 

  Dropia ( Otis tarda ) este una din pasarile salbatice de la noi care au o poveste cu final foarte trist. Cea mai mare pasare zburatoare europeana poate fi considerata ca fiind disparuta din Romania desi mai sunt exemplare razlete semnalate in Campia Vestica, care cel mai probabil vin accidental din Campiile Ungariei. Ultimul card de dropii din Romania a disparut in anii '80 din Judetul Teleorman. Faptul ca nici macar atunci cand situatia era foarte critica, in anii '60 - '70, autoritatile nu au luat masuri dure de protectie a speciei, a dus la situatia de fata. Insa este gresit sa gandim ca numai atutoritatile ar fi trebuit sa faca ceva. Foarte important este si atitudinea si comportamentul nostru, al oamenilor obisnuiti, mai ales atunci cand interactionam direct cu teritoriile in care traiesc specii amenintate cu disparitia. In cazul dropiei trebuie sa vorbim si despre ignoranta, lipsa de informare, lipsa de cultura sau prostie, lacomie si multa nesimtire. Este dureros insa multe din aceste "calitati" le putem atribui cu usurinta multora dintre noi. Vecinii nostri unguri, spre lauda lor, au inceput la timp programe de crestere in captivitate a dropiei in vederea reintroducerii in mediul natural iar in momentul de fata in Ungaria exista o populatie relativ stabila de aproximativ 1200 de exemplare de dropie in mediul salbatic. Noua nu ne ramane dacat sa mai adaugam disparitia dropiei pe lista si asa lunga de frustrari si neputinte. De cativa ani a aparut si o raza de speranta : Asociatia " Salvati Dunarea si Delta " a inceput un program de reintroducere a dropiei in avifauna tarii noastre. Felicitari si mult succes !

  In Europa mai traiesc populatii relativ stabile in Spania si Portugalia care sunt sustinute de programe puternice de protejare si inmultire in captivitate in vederea eliberarii in natura. O situatie mai buna este in statele foste Uniuni Sovietice unde traiesc in libertate cateva zeci de mii de exemplare. Populatia mondiala totala a dropiei este de aroximativ 30- 37 000 de exemplare. Mai multe tari europene deruleaza in prezent programe de reintroducere a dropiei si speram ca ele sa aibe succes si astfel sa putem sa vedem dropia in mediul ei natural in cat mai multe tari.

   In ciuda masivitatii, dropia este o pasare plina de gratie si eleganta; este o incantare sa o privesti. Cand curteaza femelele, mascului isi infoaie penele si devine o sfera de pene de o frumusete incredibila in care este greu de deslusit unde este capul si unde este coada. Intre mascul si femela exista o mare diferenta de greutate; femela ajunge in mod obisnuit la 3-5 kg, in timp ce masculul poate ajunge la 18 kg si chiar sunt exemplare care ajung la o greutate impresionanta de 22 kg. Probabil ca si datorita aceste masivitati prefera mersul pentru care dropia este o pasare foarte bine adaptata, cu picioare relativ lungi si foarte musculoase. Zborul si mai ales lansarea, este greoi iar acest lucru a crescut vulnerabilitatea dropiei in fata pradatorilor. Coloritul penajului dropiei este asemanator pentru femela si mascul, cu nuante de gri, alb, brun, aramiu si negru. Coloritul masculului este mai pronuntat, cu mai multe nuante de rosu-aramiu. Doar la mascul se poat vedea si un fel de mustati de culaore alba care pornesc de sub cioc si au o lungime de 9-10 cm. Mustatile au doar rol estetic. Lungimea corpului este de 90 -105 m iar anvergura aripilor este de 2,1 - 2,4 m.

  Dropia se hraneste exclusiv pe sol cu rozatoare mici, amfibieni, reptile si diferite specii de insecte si viemi. In special iarna consuma si cu diferite plante, seminte, bulbi si cereale.

  Sezonul de imperechere la dropie incepe in luna aprilie, cand masculii se " umfla in pene" si incep sa roteasca pentru a impresiona femelele. Spectacolul este impresionant. Au loc si scurte dar violente lupte intre masculi pentru a castiga dreptul de a se imperechea. Dropia isi face cuibul direct pe pamant, firav imbunatatit cu vegetatie, de obicei intr-o scobitura naturala. Femela depune 2-3 oua intr-o singura serie pe an si asigura singura clocitul care dureaza 23-28 de zile. Imediat dupa eclozare puii isi insotesc mama care va avea grija de ei timp de un an.

  Imaginile cu dropia care insotesc articolul sunt realizate in Ungaria. Speram ca programele de repopulare a dropiei sa aibe succes, sa creasca intelegerea si toleranta oamenilor si cat de curand sa revenim cu fotografii cu dropia mandra si eleganta din Campiile Romaniei.



 

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.