Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Drepneaua neagra ( Apus apus )
  Ordinul Apodiformes   Familia Apodidae

 

  Drepneaua neagra ( Apus apus ) este o pasare unica din avifauna noastra prin faptul ca isi petrece aproape toata viata in zbor, exceptand perioada de cuibarit ; Se hraneste, bea apa, isi toaleteaza penele, doarme doar in zbor. Corpul drepnelelor este adaptat perfect zborului, cu o forma foarte aerodinamica, cu aripile exagerat de lungi raportate la dimensiunile corporale si cu picioarele foarte scurte si aproape inutile ( exceptand perioada cuibaritului cand se agata de ziduri). Poate atinge in zbor 220 km/h si doar soimul randunelelor o depaseste la acest capitol. Drepneaua neagra este o pasare migratoare si este prezenta pe perioada verii in toata Europa, exceptand extremele nordice.

  Drepneaua neagra este des confundata cu randunica sau cu lastunul insa la o privire mai atenta se pot observa multe elemente distincte. Penajul este brun-inchis sau negru, cu o tenta maronie mai pronuntata spre sfarsitul verii, Ciocul este mic, de culoare neagra iar sub el putem vedea o pata albicioasa. Aripile sunt foarte lungi iar picioarele foarte scurte. Lungimea corpului este de 16-17 cm, anvergura aripilor de 45-48 cm iar greutatea de 35-50 g.

  Drepneaua neagra se hraneste cu insecte pe care le prinde din zbor.

  Pentru cuibarit prefera scobiturile si gaurile din cladiri si mai rar in scobiturile stancilor. Locurile sunt alese cu grija pentru a fi greu accesibile si pentru a se putea lansa in zbor.Cuiburile au forma de cupa si sunt facute din diferite materiale vedetale, par si puf. Drepneaua neagra depune 2-3 oua intr-o singura serie pe an. Puii sunt hraniti de ambii parinti aproximativ 45 de zile dupa care, odata cu primul zbor, devin total independenti. Exemplarele tinere nu cuibaresc pana la varsta de 2-3 ani.



 

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.