Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Cufundarul polar ( Gavia arctica )
  Order Gaviiformes   Family Gaviidae

 

  Cufundarul polar ( Gavia artica ) este o pasare scufundatoare care este rar intalnita in tara noastra. Cuibareste in Nordul Europei si Asiei si ierneaza in zona de coasta din N-V si S-E Europei. In interiorul continentului poate fi vazut pe lacurile si baltile cu apa limpede si bogate in peste, aflate pe traseul de migratie si pe care le paraseste la aparitia inghetului.

  Penajul nuptial este cel mai spectaculos, cu negru pe spate si partea din fata a gatului, cenusiu pe cap si gat, alb pe burta si inconfundabilile striatii de culoare alba. Iarna, cufundarul polar este brun-negricios pe partile superioare si alb pe partile inferioare, iar striatiile albe dispar. In perioadele intermediare apar si nuantele caramizii, intalnite si la exemplarele tinere. Lungimea corpului este de 60-70 cm, deschiderea aripilor de 1,1 - 1,3 m iar greutatea de 2-3 kg.

  Hrana este alcatuita din pesti, crustacee si insecte acvatice dupa care se scufunda pentru a le prinde. Tehnica este asemanatoare cu cea pe care o vedem la corcodei. Scufundarile dureaza in medie 45 secunde iar adancimea maxima la care poate ajunge un cufundar polar este de 6 metri.

  Cufundarul polar cuibareste in zonele de tundra, pe lacurile si baltile cu apa dulce si care au insule si peninsule linistite, greu accesibile omului. Insulele plutitoare artificiale plasate in zonele de cuibarit sunt o solutie foarte buna pentru a creste numarul perechilor clocitoare si pentru a impiedica declinul speciei. Perechile raman legate pe toata durata vietii si stau impreuna atat in perioada de crestere a puilor cat si pe tot parcursul migratiei. Masculul este cel care construieste cuibul iar clocitul este asigurat de ambii parinti, prin rotatie. Femela depune in luna aprilie 1-3 oua de culoare maslinie cu pete brun inchis. Perioada de incubatie este de 27-29 de zile iar puii pot zbura la varsta de 2 luni. Ambii parinti participa la hranirea puilor, mai intai cu pesti mici si insecte; dimensiunile pestilor adusi la cuib vor creste proportional cu evolutia puilor.

  Pasari scufundatoare : Corcodelul mic , Corcodelul mare , Corcodelul cu gat negru



 
   

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.