Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Crestet cenusiu ( Porzana parva )
  Ordinul Gruiformes   Familia Rallidae

 

   Crestetul cenusiu ( Porzana parva ) este o pasare specifica zonelor umede si cu vegetatie bogata, cum ar fi stuful sau papaura care ii ofera un refugiu excelent in caz de pericol dar si locuri propice pentru cuibarit. Poate fi vazut seara, iesind la marginea vegetatiei, in zone cu apa mica, pentru a se hrani. La cel mai mic semn de pericol dispare in stuf, fiind o pasare foarte retrasa si prevazatoare. Despre cristet se spune ca mai degraba poate fi auzit decat vazut. Cuibareste in aproape toata Europa, cu o densitate mai mare in centru si est. In Romaia cuibaresc aproximativ 8000 de perechi. Este o pasare migratoare care pleaca toamna catre zonele de iernat de  pe continentul african si se reintoarce primavara, la sfarsitul lunii martie. Este una din speciile de pasari inclusa pe listele de conservare, care este puternic afectata de pierderea habitatului pe rutele de migratie.

  Crestetul cenusiu are un colorit general brun - cenusiu care de altfel i-a atras si numele. Masculul este cenusiu pe zonele inferioare si brun-caramiziu in partile superioare. Ochii au o tenta rosiatica, picioarele sunt verzui, la fel si ciocul iar la baza acestuia se poate observa o pata rosiatica. Femela este mai stearsa in nuante, cu un penaj pestrit, brun-cenusiu. Lungimea corpului este de 19 cm iar deschiderea aripilor este de 34 - 39 cm.

  Hrana este alcatuita din insecte si mici vietuitoare acvatice pe care le gaseste in zonele cu apa mica.

  Cuibul este construit de obicei in stuf, in zone greu accesibile, deasupra apei. Femela depune pana la 9 oua iar clocitul este asigurat de ambii parinti timp de 19-21 de zile. Puii pot zbura dupa 27-29 de zile.

Din aceeasi gfamilie : Gainusa de balta , Lisita



 

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.