Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Crapul ( Cyprinus carpio )
  Ordinul Cypriniformes  Familia Cyprinidae

 

  Crapul ( Cyprinus carpio ) poate fi considerat una din marile bogatii ale apelor noastre. Este originar din Asia iar prima data a fost crescut de catre chinezi cu 3000 de ani in urma. In Europa a ajuns pe la 1500, adus de catre negustori. Din acest moment crapul populeaza rapid si foarte eficient aprope toate raurile si baltile Europei, ajutat atat de om cat si de faptul ca este un peste foarte adaptabil. Crapul are o rezistenta mare la conditiile nefavorabile de mediu si este un peste foarte prolific.

  Putem spune despre crapul comun ca este un peste de talie mare.La maturitate si in conditii favorabile poate ajunge la o lungime de 1,1 m si o greutate de 40 de kg. In cazuri exceptionale pot ajunge la greutati mai mari . Sporul de crestere este undeva la 1,4 kg pe an iar crapii pot trai pana la 40 de ani.

  Crapul comun sau crapul romanesc poate fi intalnit la noi in tara cu precadere in apele de ses si mai ales in Dunare si in Delta Dunarii unde a gasit conditii foarte bune pentru dezvoltare.

  Corpul crapului este usor turtit lateral, cu capul relativ mare si gura indreptata in jos, cu mustati , cu buze carnoase care se alungesc sub forma unui tub. Cu ajutorul lor scurma pe fundul apelor in cautarea hranei. Crapul salbatic are forma corpului mai alungita decat cea a crapului de crescatorie. Cel de crescatorie este mai rotund si mai inalt la spate . Sunt pareri care considera ca ar fi specii diferite.

  Coloritul crapului este brun - auriu dar cu variatii mari in functie de mediul in care traiesc. Exemplarele care traiesc in mlastini si in balti sunt mai negricioase in timp ce exemplarele din apele curgatoare sunt mai deschise la culoare. Corpul crapului comun este acoperit cu solzi mari.

  Reproducerea crapului are loc in lunile aprilie-mai-iunie, atunci cand apa depaseste temperatura de 18 grade. In aceasta perioada femela poate avea o cantitate de icre de pana la 23% din greutatea ei corporala. La depunerea icrelor masculii lovesc puternic femelele in abdomen pentru a ajuta la evacuarea icrelor. Aceste sunt depuse de obicei pe vegetatia subacvatica , pe crengi si buturugi si sunt fecundate de masculi prin stropirea cu lapti. Durata ecloarii icrelor difera in functie de temperatura apei si variaza intre 5 si 10 zile.

  Crapul este un peste foarte iubit si apreciat de catre pescarii sportivi. Datorita acestui peste a aparut un stil specific de pescuit care este apreciat si practicat de foarte multi pescari.

  Alte specii de crap des intalnite la noi sunt:
-Crapul oglinda
-Crapul golas
-Amurul sau Cteno
-Crapul fitofag
-Crapul novac

  
 

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.