Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Cotofana ( Pica pica )
  Order Passeriformes   Family Corvidae

 

  Cotofana ( Pica pica ) sau tarca este o pasare de dimensiuni medii din familia ciorilor. Desi initial ea traia numai in paduri sau in zonele cu palcuri de copaci, adaptabilitatea ei deosebita a facut sa o gasim atat in jurul satelor cat si in marile orase.

  Cotofana este mai mica la dimensiunile corpului decat cioara insa este un pic mai lunga, 48 cm, datorita cozii foarte lungi. Pe cap.pe spate,pe gusa,pe aripi si pe coada este neagra cu reflexii albastre metalice. Pe burta si pe umeri sunt albe. Coada este lunga,cu penele din mijloc mai lungi decat cele din lateral. Deschiderea aripilor este de 50 - 60 cm iar greutatea de 200 - 250 g.

  In luna aprilie femela depune pana la 7 oua de culoare verzui patate cu brun. Perioada de incubatie este de 18 zile. Cuibul si-l face tot in copacii inalti dar cu o mai mare maestrie decat ciorile si corbii.

  Hrana cotofenelor este omnivora si sunt considerate pasari foarte daunatoare pentru ca mananca ouale din cuibul altor pasari. Toamna tarziu cotofana incepe sa depoziteze hrana in locuri ascunse,in scorburi sau in gauri in pamant.

  Pasari din aceeasi familie : Cioara , Corbul , Stancuta , Cioara griva , Gaita , Alunarul 

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.