Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Corcodelul mare ( Podiceps cristatus )
  Order Podicipediformes   Family Podicipedidae

 

  Corcodelul mare ( Podiceps cristatus ) este ca si toata familia corcodeilor, o pasare dependenta de apa. In apa se hraneste, doarme iar cuiburile sunt plutitoare. Ca toate speciile de corcodei si corcodelul mare este un foarte bun scufundator. Prefera baltile mai putin adanci, cu vegetatie bogata si bineinteles ca Delta Dunarii ii ofera habitatul ideal. Aici de altfel este si cea mai mare densitate de corcodei.

  Corcodelul mare este o pasare elegamta si frumoasa, mai ales in perioada verii cand penajul capata culori mai aprinse. Coloritul general este brun deschis si mai albicios pe burta. Caracteristic pentru el este gulerul de culoare ruginie-roscata si motul de pe cap de culoare neagra. Cand se simte amanintat isi zburleste penele de pe cap si de pe gat incarcand sa para mai mare. Iarna pierde acest guler iar motul de pe cap este mai putin evident. Lungimea corcodelului mare este de aproximativ 50cm, anvergura aripilor de 90cm si o greutate medie de 1kg.

  Hrana este alcatuita in principal din pesti dupa care se scufunda cu multa dibacie dar si din moluste si diferite larve acvatice.

  Spectacolul nuptial al corcodelului mare este minunat si o incantare sa-l privesti. Cuiburile sunt facute din vegetatia de pe marginea baltii si sunt plutitoare. Femela depune 3-4 oua albe iar clocitul este asigurat de ambii parinti timp de 24 de zile. Tinerii au un colorit general cenusiu cu striatii mai evidente in zona gatului. Perecchile cresc o singura serie de pui pe an.

  Toamana, corcodelul mare migreaza catre tinuturile mai calde din zona mediteraneana si din Africa.

  Pasari din aceeasi familie : Corcodelul mic , Corcodelul cu gat rosu , Corcodelul cu gat negru 


   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.